Haaveena uranvaihto

Haaveena uranvaihtoNykyaikana yhä harvempi meistä toimii koko työikänsä samassa ammatissa. Kun omat työtehtävät ja sama vanha ala alkavat tuntua puuduttavilta, houkutus uusien tuulien haisteluun saattaa kasvaa nopeastikin. Hyppy tuntemattomaan uranvaihdon muodossa on silti kenelle tahansa suuri päätös, johon liittyy monenlaisia kysymyksiä. Menevätkö aiemmalle alalle mahdollisesti hankittu koulutus sekä siihen liittyvä työkokemus hukkaan? Joutuuko uudenlaisissa työtehtävissä aloittamaan aivan nollasta ja millainen vaikutus tällä on palkkatasoon? Mitä jos uusi ala ei vastaakaan odotuksia?

Muista, kuka olet

Ikävät yllätykset välttääkseen mahdolliseen uuteen toimialaan kannattaa tutustua huolellisesti ja mikäli tuttavapiiristä vain sattuu löytymään kyseisellä alalla työskenteleviä ihmisiä, keskustella heidän kanssaan. Uralla toimivien ihmisten kokemukset ja mielipiteet voivat auttaa päätöksenteossa todella paljon, mutta alan valitseminen sillä perusteella, että oma ystävä tai sukulainen on menestynyt työssään loistavasti ja nauttii siitä, ei kuitenkaan ole järkevää. Ihmiset ovat erilaisia ja yhden unelma on aina jonkun toisen painajainen. Alalla työskenteleviä ihmisiä on siis syytä kuunnella oman itsensä ja omien toiveidensa kautta.

Hyödynnä vanhaa, opi uutta

Haaveena uranvaihtoSiitä, että aiempi työkokemus ja kouluttautuminen ikään kuin mitätöityisivät uraa vaihtaessa, ei kannata kantaa huolta. Koulutus ei koskaan mene hukkaan ja uudelle alalle siirtyessä taustasta jollakin toisella alalla saattaa olla paljonkin etua. Uutta uraa etsiessä voikin koittaa selvittää, voisiko nykyistä osaamistaan ehkäpä hyödyntää yhtä lailla jollakin itselleen mieluisammalla alalla. Kirjanpitoa opiskellut saattaa esimerkiksi löytää kutsumuksensa luovalta alalta, jolloin oman yrityksen perustaminen voi olla paikallaan ja opitut asiat pääsevät hyötykäyttöön. Potilaskohtaamisiin tympiintynyt lääkäri puolestaan saattaa löytää uuden paikkansa vaikkapa lääketeollisuuden tutkimuspuolelta.

Mikäli haaveissa olevalla uralla ei tunnu olevan vanhan kanssa mitään yhteistä, ei kuitenkaan kannata lannistua. Jos tämänhetkisestä alastaan ei saa mitään irti ja tietäisi viihtyvänsä paremmin jossakin muualla, lopputulos on pienten uhrausten väärti. Uudelleen kouluttautuminen, alusta aloittaminen ja alhaisempi palkka eivät ole mahdottomia hintoja unelman toteuttamisesta.

Uusille urille lennosta?

Uranvaihdossa epäilyttää usein mahdollinen tyhjän päälle jääminen. Mitä jos vanhasta työstään irtisanoutuu, eikä unelma-alaansa pääsekään kiinni? Varman päälle pelaava ei jätä vakityötään suin päin, vaan keskittyy sen sijaan pitämään silmänsä auki uusien mahdollisuuksien varalta jo vanhoissa tehtävissä toimiessaan. Nykyaikana ensimmäinen askel on tehdä itsestään helposti löydettävä sosiaalisessa mediassa, etenkin työelämään keskittyvässä LinkedInissä. Myös tosielämän verkostoituminen kannattaa: kullanarvoisia suhteita voi olla lähempänä kuin äkkiseltään ehkä arvaisikaan, joten rohkeus ja aktiivisuus palkitaan.