HR-ammattilaisen haastatteluvinkit

Uuden työpaikan hakemisessa on kaksi avainkohtaa; toinen on hakemuksen kirjoittaminen ja toinen on haastattelu. Molemmissa tarkoituksena on antaa työantajalle mahdollisimman kattava ja positiivinen kuva itsestäsi oman alasi ammattilaisena. Työhakemuksessa sinun tulee kertoa työnantajalle, miksi juuri sinä olisit sopiva henkilö hakemaasi työhön. Tässä motivaatiokirjeessä kannattaa hyödyntää aiempia työkokemuksia ja poimia niiden parhaat puolet esille. Mitä sellaista aiempi työpaikka opetti sinulle, mistä on etua hakemassasi uudessa positiossa? Vaikka työpaikat eivät olisi samaa alaa, oppii kaikissa töissä alasta riippumattomia hyödyllisiä asioita, kuten vaikkapa organisointikykyä tai projektinhallintaa. Hakemuksessa sekä haastattelussa on tärkeää kyetä näyttämään omaa persoonallisuuttaan ja pyrkiä olemaan mahdollisimman aito. Yritykset hakevat kykyjen lisäksi myös juuri heidän organisaatioonsa sopivaa persoonallisuutta. Uusia taitoja voi oppia, mutta persoonaa on vaikeampi muuttaa. Siksi sinun pitää kyetä näyttämään, että olet hyvä tyyppi.

Haastattelu on keskustelua

Monille haastattelu on hyvin jännittävä paikka ja yleisimmät mokat ovatkin liiallinen jännittäminen ja liiallinen yrittäminen. Tärkeintä on pystyä olemaan suhteellisen rento ja vastata annettuihin kysymyksiin selkeästi, johdonmukaisesti ja luontevasti. Kannattaa pitää mielessä, että haastattelun tulisi olla keskustelua, jossa on kaksi osapuolta, joista molempien olisi hyvä esittää kysymyksiä. Haastattelija on valmistautunut haastatteluun ennalta laatimalla kysymyksiä ja tutustumalla ansioluetteloosi sekä hakemukseesi. Sen vuoksi yksi suurimpia virheitä on olla varautumatta itse ennalta. Tutustu yrityksen ”ansioluetteloon” eli nettisivuihin ja sosiaalisen median profiileihin, sekä lue huolellisesti läpi työpaikkailmoitus. Voit kirjoittaa myös kysyttäviä kysymyksiä paperille ennalta ja ottaa sen haastattelutilanteeseen mukaan. Haastattelijat arvostavat todella paljon haastateltavan valmistautuneisuutta – se tuo tilanteeseen vuorovaikutusta ja osoittaa, että olet aidosti kiinnostunut hakemastasi työstä.

Jännityksen hallinta

Jännittäminen on täysin normaalia ja annammekin nyt muutamia vinkkejä, joilla jännittämisen voi saada hallintaan. Edelleen haluamme korostaa ennalta valmistautumisen tärkeyttä. Omien kysymysten esittäminen ja asiaan perehtyminen ennalta tuo itseluottamusta ja tunnetta siitä, että hallitsee tilannetta. Kannattaa myös ennen tapaamista selvittää esimerkiksi haastattelua sovittaessa, keitä haastattelutilanteeseen osallistuu. Tarkista haastattelijoiden tiedot esimerkiksi LinkedIn-palvelusta ja Googlen kuvahausta. Jos jännität kovasti, on hyvä myös suunnitella haastatteluun saapuminen mahdollisimman sulavaksi niin, että siitä ei ainakaan aiheudu lisäjännitystä. Tarkista haastattelupaikka, auton parkkipaikka ja matka-aika etukäteen, jotta pääset paikalle ajoissa. Jos haastattelija tarjoaa sinulle juotavaa, kannattaa suostua kahdesta syystä. Ensinnäkin on kohteliasta suostua ja toiseksi saat jotakin käsiisi. Usein esimerkiksi veden juominen myös rauhoittaa. Omien kysymyksien lisäksi haastattelua varten on hyvä suunnitella ennalta vastaukset myös niihin perinteisimpiin kysymyksiin. Itsevarmuutta haastattelutilanteeseen saa myös yksinkertaisilla tavoilla, kuten hymyilemällä ja istumalla ryhdikkäästi.

Haastattelun peruskysymykset

Muutamat kysymykset ovat haastattelijoiden suosikkeja ja ne esiintyvät useimmissa haastatteluissa jossain muodossa. Tällaisia kysymyksiä ovat esimerkiksi seuraavat – miksi olisit sopiva juuri tähän työhön, mitkä ovat vahvuutesi ja jonkinlainen kysymys, jossa sinua pyydetään lyhyesti kertomaan siitä, kuka olet. Näihin vastauksien löytämisen pitäisi olla suhteellisen helppoa, mutta kannattaa pohtia etukäteen mikä on sellaista tietoa, joka kaikkein eniten auttaisi sinua saamaan hakemasi työpaikan. On olennaista, että pystyt osoittamaan, että haluat hakemasi työpaikan, sinulla on osaamista oikeilla alueilla ja halu oppia tehtävässä lisää. Tärkeää on myös osoittaa olevansa hyvä työkaveri. Mieti tarkkaan ennalta niitä piirteitä, joilla voit markkinoida itseäsi työkaverina. Oletko toimiston ahkera työmyyrä, uusia ideoita keksivä henkilö vai tiimityön kingi? Muista, että haastattelijat etsivät usein itselleen työkaveria, joten sinun tulee tehdä selväksi miksi olisit heille paras valinta.