Hyvän ansioluettelon ABC

Kuka olen, mitä olen saavuttanut ja miksi haluan juuri tämän työ- tai koulupaikan? CV:itä eli suomeksi ansioluetteloita ollaan tehty niin kauan, kun työpaikkoihin on haettu ilman suhteita. Ansioluettelo pitää nimensä mukaisesti sisällään hakijan perustiedot sekä kompaktisti infoa hakijan saavutuksista koulutuksen, työpaikkojen ja harrastusten osalta. Yleensä ansioluettelossa kerrotaan omista erityistaidoista, joista uskotaan olevan hyötyä haetussa työpaikassa. Tällaisia taitoja voivat olla esimerkiksi vieraan kielen puhuminen tai viittomakielen osaaminen. Tässä artikkelissa käsittelemme muutamia asioita, jotka ovat tärkeitä hyvää ansioluetteloa kootessa.

Huomiota visuaalisuuteen

Moni kuvittelee, että ansioluetteloa kootessa tärkeintä on erottua edukseen kokemuksen kannalta. Totta, mutta osansa on myös CV:n visuaalisuudella: kun hakemuksia tulee kymmeniä, ellei jopa satoja, ja jokaisella on suurin piirtein yhtä paljon kokemusta alalta, joukosta karsiutuvat nopeasti pois sekavat ja kuvattomat CV:t. Hyvä CV on selkeästi jäsennelty ja siitä löytyy asiallinen kuva. Huomioi, että puhelimen kameralla otetut selfiet eivät kuulu tähän kastiin! Netti on pullollaan ilmaisia CV-pohjia, joihin tutustuminen kannattaa. Näillä vinkeillä ansioluettelostasi tulee yhtä hyvä kuin Spintasticista saatava bonus!

Ei liikaa eikä liian vähän, vaan juuri sopivasti

Vaikka työkokemusta olisikin karttunut vuosien varrella hurjia määriä tai harrastusten parissa olisi tehty kymmenkunta mieletöntä saavutusta, ei niitä kaikkia kannata kirjata ansioluetteloon. Jos entisten työpaikkojen lista näyttää pitkältä, siitä kannattaa karsia esimerkiksi opiskeluajan kesätyöt ja muut lyhyet pätkät sekä työt, jotka eivät linkity haettavaan paikkaan. Jos työ on esimerkiksi asiakaspalveluluontoista, ansioluettelossa kannattaa painottaa osaamistaan juuri sillä alalla. Samoin kiinnostukset ja harrastukset tulee kohdistaa haettuun työpaikkaan: hyödynnä ansioluettelossasi esimerkiksi sinulle tärkeää joukkueharrastusta ja painota sen opettaneen sinulle tärkeitä sosiaalisia taitoja.

Luo selkeä CV, joka kuitenkin erottuu visuaalisesti. Kultainen keskitie on liian pitkän ja liian lyhyen CV:n väliltä ilman merkityksetöntä tietoa. Koska täydellisen ansioluettelon koonti voi olla haastavaa, tässä vielä muutama vinkki: Erottuaksesi muokkaa ansioluetteloasi kunkin työpaikan mukaan ja visualisoidaksesi voit käyttää kielitaitoasi kuvatessa tavallisten 4–10-osaamisasteikkojen sijasta hauskoja valmiita mittaripohjia. Itsensä kuvaileminen on joskus vaikeaa, ja usein adjektiiveiksi valikoituvat ne kaikkien muidenkin käyttämät oma-aloitteinen, yhteistyökykyinen ja nopea oppimaan. Pyydä ystävääsi tai vaikka perheenjäsentäsi kuvailemaan sinua ja keksikää omalaatuisempia sanavalintoja yhdessä!