Näin laadit hyvän hakemuksen

Näin laadit hyvän hakemuksenTyöpaikkaa hakiessa työnantajalle toimitetaan CV eli ansioluettelo sekä vapaamuotoisemmin kirjoitettu hakemus. Vaikka ansioluettelosi olisi kuinka vaikuttava, ei se yksinään riitä: lisäksi tarvitset aina hyvän työhakemuksen, jonka avulla myyt osaamisesi rekrytoijalle. Rutiininomaisessa työnhaussa hakemuksen merkitys saattaa kuitenkin unohtua ja ponnettomasti tai hutiloiden kirjoitettu työhakemus torpedoida koko hakuprosessin: vastaanottaja ei välttämättä ole kiinnostunut edes tutustumaan ansioluetteloon, mikäli hakemus ei tee lainkaan vaikutusta.

Hyvä työhakemus täydentää ansioluetteloa

Hakemuksen tarkoitus on ikäänkuin luoda liha ansioluettelon muodostaman luuston ympärille ja taata hakijalle kutsu työhaastatteluun. Siksi hakemuksen tulisikin olla sekä informatiivinen ja selkeä että kiinnostava ja myyvä. Hyvän työhakemuksen kirjoittaminen on taitolaji, jossa harjoitus tekee mestarin. Seuraavat neuvot auttavat sinua hiomaan hakemuksesi huippuunsa.

Kuusi vinkkiä parempaan hakemukseen

  1. Kirjoita hakemus niin, että se on selvästi suunnattu juuri hakemaasi paikkaa varten. Kokenut rekrytoija huomaa hakemuksesta heti, jos se on vain kopio muiden joukossa. Vaikka käyttäisitkin hakemuksen pohjana aina samaa hyväksi havaittua tekstiä, muokkaa sitä vastaamaan kullakin kerralla hakemaasi paikkaa. Kiinnitä huomiota ilmoituksessa käytettyihin sanavalintoihin, mutta älä toistele niitä sellaisenaan hakemuksessasi.
  2. Ole ytimekäs, mutta älä panttaa tietoa. Yritys saattaa saada yhteen työtehtävään valtavasti työhakemuksia eikä niiden lukemiseen välttämättä ole käytettävissä paljoa aikaa. Sen vuoksi hakemuksen olisi hyvä olla tiivis ja keskittyä olennaiseen. Älä kuitenkaan jätä kertomatta paikan kannalta merkittäviä asioita itsestäsi ja muista antaa myös esimerkkejä sekä perustella sopivuuttasi tehtävään.
  3. Anna oman äänesi kuulua. Meillä kaikilla on oma tyylimme kirjoittaa eikä sitä kannata turhaan peitellä. Vältä puhkikulutettuja kliseitä ja turhaa kuvailemista: ilmaise asioita uudella tavalla ja käytä toiminnallisia sanoja.
  4. Rakenna alku, keskikohta ja loppu. Ensivaikutelma on tärkeä myös tekstissä, joten jätä tylsät ja tavanomaiset aloitukset sikseen ja mene suoraan asiaan. Aloittaa voi vaikkapa perustelemalla heti ensimmäisessä lauseessa, miksi on hakemassa kyseistä paikkaa. Selkeä rakenne auttaa lukijaa löytämään hakemuksesta keskeiset asiat ja pitää mielenkiintoa yllä. Muista tehokas lopetus sekä allekirjoitus!
  5. Kerro, miksi haluat töihin juuri kyseiseen yritykseen. Harva rekrytoija jaksaa kiinnostua tusinahakemuksesta, joka on lähetetty tismalleen samanlaisena moneen muuhunkin yritykseen. Perehdy siis mahdolliseen tulevaan työnantajaasi huolellisesti, jotta osaat kertoa hakemuksessasi, miksi olet kiinnostunut juuri tästä työpaikasta ja -tehtävästä.
  6. Tarkasta hakemuksesi ennen sen lähettämistä. Työhakemus kannattaa oikolukea vaikkapa yön yli nukuttuaan virheettömän kieliasun varmistamiseksi. Mikäli lähipiiriin sattuu kuulumaan menestyksekkäitä työnhakijoita, kielipoliiseja tai henkilöitä, jotka ovat itse toimineet rekrytointitehtävissä, kannattaa ehdottomasti antaa hakemus myös heille luettavaksi.