Tyypillinen rekrytointiprosessi

Kun huolella rustattu työhakemus on lähetetty matkaan yhdessä CV:n kanssa, alkaa monen mielestä työnhaun tuskallisin vaihe: odottaminen, jonka aikana tapahtumien kulkua harvemmin voi omilla toimillaan vauhdittaa. Rekrytointiprosessi kestää kokonaisuudessaan tyypillisimmin 1–2 kuukautta, mutta reilusti tämän ajan ylikään venyvät prosessit eivät ole harvinaisia. Mitä kaikkea tämä aika sitten pitää sisällään ja kuinka selviytyä maaliin voittajana eli uuden työpaikan onnellisena vastaanottajana?

Toiveissa kutsu haastatteluun

Odottavan aika on pitkä ja mahdollisen haastattelukutsun soisi usein saapuvan mahdollisimman pikaisella aikataululla hakemuksen lähettämisen jälkeen. Toisinaan rekrytointiprosessin varhaiset askeleet otetaankin varsin nopeasti, sillä rekrytoijat alkavat monesti käydä hakemuksia läpi sitä mukaa, kun saavat niitä käsiinsä. Tällöin kiinnostavaan työnhakijaan saatetaan olla yhteydessä jo muutaman päivän sisällä hakemuksen lähettämisestä.

Useimmiten yhteydenottoa joutuu kuitenkin odottelemaan huomattavasti pidempään, vaikka hakemusten läpikäynti aloitettaisiinkin reilusti ennen viimeisen hakupäivän koittamista. Mikäli rekrytoinnin aikataulu kiinnostaa, paikasta on jotain kysyttävää tai haluaa vain antaa itsestään aktiivisen ja mieleenpainuvan kuvan rekrytoijalle, ensimmäisen yhteydenoton voi hyvin tehdä itsekin soittamalla rekrytointia hoitavalle taholle. Paras ajankohta puhelulle on muutaman päivän kuluttua hakemuksen jättämisestä. Aluksi kannattaa varmistaa, että hakemus on tullut onnistuneesti perille ja sen jälkeen kysyä paikasta joitakin lisäkysymyksiä, jotka ovat ehkäpä jääneet ilmoituksen jäljiltä mietityttämään. Lopuksi voi tiedustella prosessin aikataulua sekä ilmoittaa vielä selvin sanoin mielenkiintonsa haastatteluun saapumista kohtaan.

Tyypillinen rekrytointiprosessi

Erilaisia työhaastatteluita

Jos työnhakuprosessissa onnistuu kipuamaan seuraavaan vaiheeseen, seuraa hakemuksen lähettämistä perinteisesti puhelimitse kutsu haastatteluun paikan päälle. Tyypillisimmin haastatteluun kutsutaan alle 10 kiinnostavinta hakijaa työtehtävää kohden, joten haastattelukutsun saava voi jo olla tyytyväinen suoriutumiseensa.

Työhaastatteluja on varmasti yhtä monenlaisia kuin haastattelijoita ja haastateltaviakin. Paikalla voi olla yksi tai useampi haastattelija – ryhmähaastattelussa taas haastateltavia on samaan aikaan useita. Ryhmähaastatteluja käytetään erityisesti silloin, kun haettava paikka liittyy olennaisesti ihmisten kanssa toimimiseen. Haastattelu voidaan hoitaa myös puhelun välityksellä, mutta puhelinhaastattelua seuraa tavallisesti myös fyysinen haastattelu jatkoon päässeille. Nykyaikana yleistymässä ovat myös videohaastattelut, jotka saattavat korvata perinteisemmän haastattelun kokonaan.

Sainko paikan?

Kun haastattelu on selätetty, on vuorossa jälleen odottamista. Haastattelun päätyttyä kannattaa aina tiedustella, millaisella aikataululla päätös aiotaan tehdä ja milloin sopii odottaa tietoa siitä, tuliko työpaikkaan valituksi vai ei. Hyviin tapoihin kuuluu, että myös rekrytointiprosessista pois karsiutuneille hakijoille ilmoitetaan, kuinka haussa heidän kohdallaan kävi, mutta valitettavasti näin ei suurten hakijamäärien ja kiireisten rekrytoijien vuoksi aina tapahdu. Ei siis kannata arastella perään soittamista, mikäli paikasta ei luvatun ajan jälkeen kuulu tai jos suoriutumisestaan toivoisi palautetta.

Jos prosessi ei mene toivotulla tavalla ja paikka jää saamatta, muista ottaa rauhassa. Voit lukea lisää mielenkiintoisista rentoutumiskeinoista, kun klikkaat tästä.